Asistență și întocmirea declarațiilor de creanță în cadrul procedurilor de insolvență – Avocat declarație de creanță

Dacă dețineți o creanță împotriva unei societăți care a intrat în procedura de insolvență, formularea cererii de admitere a creanței la masa credală (declarația de creanță cum mai este denumită) este una din cele mai importante măsuri care trebuie luate pentru a vă putea conserva șansele de recuperare a creanței în procedura de insolvență

Lupașcu Law Office, cabinet de avocat specializat în insolvență și faliment, a asistat numeroși clienți în procesul de redactare și depunere a declarațiilor de creanță și a urmărit valorificarea cu succes a drepturilor clienților în procedura de insolvență.

De ce este importantă declarația de creanță?

Odată cu deschiderea procedurii de insolvență se suspendă de drept orice acțiune judiciară sau extrajudiciară împotriva societății insolvente, iar realizarea creanțelor creditorilor se va putea face exclusiv în cadrul procedurii insolvenței.

Lipsa formulării declarației de creanță în termenul stabilit de judecătorul sindic prin hotărârea de deschidere a procedurii de insolvență atrage decăderea creditorului din dreptul de fi înscris în tabelele de creanță și implicit imposibilitatea de acoperire a creanței prin orice alte mijloace legale.

Când trebuie formulată declarația de creanță?

Declarația de creanță trebuie formulată în termenul prevăzut prin notificarea de deschidere a procedurii. Deschiderea procedurii de insolvență va fi notificată de către practicianul în insolvență fiecărui creditor, atât prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire cât și prin publicarea in BPI și într-un ziar de largă circulație.

În lipsa notificării creditorilor, aceștia pot formula declarație de creanță și ulterior expirării termenului limită stabilit, fiind considerați de drept repuși în termenul de formulare a declarației de creanță.

Ce trebuie să cuprindă declarația de creanță?

Cererea va cuprinde: numele/denumirea creditorului, domiciliul/sediul, suma datorată, temeiul creanței, mențiuni cu privire la eventualele cauze de preferință, precum şi indicarea adresei de e-mail, dacă creditorul optează pentru comunicarea electronică.

La cerere vor fi anexate documentele justificative ale creanței şi ale actelor de constituire a cauzelor de preferință, cel mai târziu în termenul stabilit pentru depunerea cererii de admitere a creanței.

Soluționarea declarației de creanță

Declarația de creanță va fi verificată de către practicianul în insolvență sub aspectul temeiniciei și legalității.

Prin admiterea declarației de creanță creditorul va dobândi calitatea de creditor îndreptățit să participe la procedura de insolvență cu toate drepturile ce decurg din această calitate (dreptul de vot în cadrul organelor creditorilor, dreptul la distribuiri de sume din fondurile debitorului, etc.) și va fi înscris în tabelul preliminar de creanțe.

Împotriva soluției de respingere totală sau parțială a cererii de înscriere la masa credală, creditorul poate face contestație la judecătorul sindic.

Importanța deosebită a declarației de creanță și complexitatea procedurii de insolvență impun consiliere juridică din partea unui avocat specializat în probleme de insolvență și faliment.

Lupașcu Law Office are o bogată experiență în materia insolvenței și falimentului, obținând numeroase soluții de admitere a creanțelor clienților la masa credală.