AVOCAT DIVORȚ, PARTAJ, SUCCESIUNI
Asistența juridică din partea unui avocat în procese privind relațiile de familie este mai mult decât recomandată, chiar daca legea nu o impune.
Cunoașterea în amănunt a specificului unui astfel de proces, a modului în care fiecare parte își poate susține si apara punctul de vedere, efectuarea în cunostinta de cauza și în mod corect a etapelor si procedurilor implicate de un astfel de proces, reprezintă împreuna elemente absolut necesare în obtinerea unei decizii echitabile
Cele mai frecvente litigii în materia raporturilor de familie sunt:
AVOCAT DIVORȚ
Conform dispozițiilor art. 373 Cod civil divorțul poate avea loc prin una dintre următoarele patru cazuri expres prevazute de lege:
- prin acordul soților, fie la cererea ambilor soți, fie la cererea unuia dintre soți acceptată de celalalt;
- din motive temeinice, motive din cauza carora raporturile dintre soti sunt grav afectate și continuarea casatoriei este imposibilă;
- la cererea unuia dintre soți după o separare în fapt de cel putin 2 ani;
- la cererea acelui soț a cărui stare de sănătate face imposibila continuarea casatoriei.
Odată cu soluționarea divorțului, instanța se va pronunța si cu privire la cererile care sunt accesorii divorțului, respectiv:
- modalitatea de exercitare a autorității părintești asupra minorilor (în comun de către ambii soți sau exclusiv de către unul dintr ei);
- stabilirea locuinței minorului;
- revenirea soției la numele purtat anterior căsătoriei;
- stabilirea cheltuielilor de creștere, educare, învatatură și pregatire profesională a minorilor;
AVOCAT SUCCESIUNI
Procedura succesorala notarială
La data decesului unei persoane are loc deschiderea procedurii succesorale. În funcţie de natura sa litigioasă sau nelitigioasă, procedura succesorală este numai de competenţa instanţei de judecată sau a notarului public.
În situația în care părțile sunt de acord să urmeze procedura succesorală și nu își contestă întinderea drepturilor succesorale, atunci aceasta se poate realiza în fața unui notar public care soluţionează cauza succesorală şi eliberează certificatul de moştenitor.
Certificatul de moştenitor eliberat de notarul public face dovada cu privire la:
a) calitatea de moştenitor legal şi/sau testamentar;
b) drepturile de proprietate sau alte drepturi prevăzute de lege ale moştenitorilor legali sau testamentari asupra bunurilor din patrimoniul autorului, menţionate în certificatul de moştenitor şi întinderea acestora;
c) intrarea în stăpânirea de fapt asupra bunurilor succesorale de către moştenitorii nesezinari.
Procedura succesorală judiciară
În situația în care succesibilii își contestă reciproc întinderea drepturilor succesorale sau nu se prezintă în fața notarului public, atunci procedura succesorală se poate efectua doar în fața instanței de judecată, care va stabili după administrarea de probe, componența masei succesorale, calitatea de moștenitor a succesibililor și întinderea drepturilor succesorale.
Cererea trebuie efectuată în contradictoriu cu toate persoanele care au calitate de succesori în drepturi ai defunctului și este de competența exclusivă a judecătoriei în a cărei circumscripție și-a avut ultimul domiciliul defunctul.
De subliniat este că atât în cazul procedurii succesorale notariale, cât și în cazul procedurii judiciare succesorii trebuie să accepte moștenirea într-un termen de 1 an de la data deschiderii succesiunii.
Acceptarea moștenrii se poate realiza fie în mod expres în fața notarului public fie și tacit atunci când succesibilul face un act pe care nu ar putea să-l facă decât în calitatea sa de moştenitor şi din care rezultă intenţia sa de a accepta moştenirea .
AVOCAT PARTAJUL
Partajul pune capăt stării de coproprietate sau stării de indiviziune şi constă în împărţirea materială a bunului sau bunurilor comune între coproprietari (sau coindivizari), fiecare dintre aceştia devenind proprietar exclusiv asupra unei părţi determinate ori asupra unui bun din acelea care se aflau în coproprietate.
Partajul se poate realiza prin bună învoială, în fața notarului public, sau pe cale judiciară în fața unei instanțe de judecată.
Ca regulă generală, partajul se realizează prin formarea şi atribuirea de loturi în natură, iar dacă acest lucru nu este posibil, prin atribuirea bunului în întregime unuia dintre coproprietari, cu obligaţia pentru el de a plăti celorlalţi coproprietari sulte în bani.
Lupascu Law Office a acumulat o vastă experiență în acest domeniu și am ajutat numeroși clienți să-și protejeze drepturile și interesele în fața instanțelor de judecată. Indiferent dacă vă confruntați cu o despărțire, o dispută privind custodia copiilor, o problemă de moștenire sau altă problemă familială, vă pot oferi sfaturi juridice competente și să vă reprezint în instanță, luptând pentru drepturile și interesele dumneavoastră.