AVOCAT DIVORȚ

Asistenta juridică din partea unui avocat în divorț este mai mult decât recomandată, chiar daca legea nu o impune.

Cunoașterea în amănunt a specificului unui astfel de proces de divorț, a modului in care fiecare parte își poate susține si apăra punctul de vedere, efectuarea în cunoștință de cauza și în mod corect a etapelor si procedurilor implicate de un astfel de proces, reprezintă împreuna elemente absolut necesare în obținerea unei decizii echitabile.

MOTIVE DE DIVORȚ

Conform dispozițiilor art. 373 Cod civil divorțul poate avea loc prin una dintre următoarele patru cazuri expres prevăzute de lege:

  • prin acordul sotilor, fie la cererea ambilor soti, fie la cererea unuia dintre soti acceptata de celalalt;
  • din motive temeinice, motive din cauza carora raporturile dintre soti sunt grav afectate si continuarea casatoriei este imposibila;
  • la cererea unuia dintre soti dupa o separare in fapt de cel putin 2 ani;
  • la cererea acelui sot a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

DOCUMENTE NECESARE PENTRU INIȚIEREA ACȚIUNII DE DIVORȚ

Prin consultarea unui avocat specializat în divorț veți înțelege mai bine care sunt etapele ce trebuie și ce particularități are un proces de divorț.

Pentru formularea unei cereri de divorț este obligatorie prezentarea următoarelor documente:

  • certificatul de căsătorie
  • actele de identitate ale soților;
  • certificatele de naștere si buletinele copiilor minori;
  • actele de proprietate ale bunurilor dobândite în timpul căsătoriei în situația în care odată cu divorțul se solicită și partajul bunurilor comune;

SOLUȚIONAREA DIVORȚULUI

Procesul de divorț se soluționează printr-o hotărâre judecătorească, prin care instanța în funcție de poziția părților și de probele administrate în cauză fie admite cererea formulată dintre unul dintre soți și dispune desfacerea căsătoriei prin divorț, fie respinge cererea formulată întrucât motivele de divorț sunt neîntemeiate.

De subliniat este că, în cazul în care din căsătorie au rezultat și copii minori, instanța se va pronunța în mod obligatoriu și cu privire la:

  • modalitatea de exercitare a autorității părintești – în principiu, autoritatea părintească asupra copiilor se exercită în comun de către ambii părinți. Cu toate acestea, pentru motive bine înteiemate, instanța poate dispune ca autoritatea părintească să se exercite exclsiv de către un singur părinte;
  • locuința minorului – instanța va stabili cărui părinte îi va fi încredințat minorul;
  • contribuția la cheltulile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a minorului (pensia aliementară) – Codul civil stabileste limitele maxime ale acestei obligatii, respectiv pana la o pătrime în cazul în care întretinerea este datorata pentru un copil, până la o treime pentru doi copii și pana la jumătate pentru 3 sau mai mulți copii.

Lupașcu Law Office este un cabinet de avocat situat în București, care oferă asistență, reprezentare juridică și consultanță în mai multe arii de practică având o vastă experiență în interpreterea informațiilor complexe și să găsirea de soluții adecvate pentru problemele legale cu care se confruntă clienții săi. Pentru mai multe informații putem fi contactați la adresa de telefon 0740.233.104 ori la adresa de e-mail office@lupașculaw.ro.