Consultanță juridică în materia impozitului pe venit obținut de nerezidenți în România

Impozitul pe venitul nerezidenților

Este important de menționat că impozitul pe venitul nerezidenților poate fi un subiect complex care este reglementat de legislația internă prin Codul fiscal, de legislația comunitară prin diverse directive europene și de tratatele de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu diverse state.

De ce este important să consultați un avocat specializat în fiscalitate și impozitarea nerezidenților?

În cazul în care o persoană sau o companie este nerezidentă fiscal într-o anumită țară, dar are venituri obținute din surse situate România, este important să se obțină informații precise despre regulile și ratele de impozitare aplicabile în România, pentru a evita problemele fiscale și a respecta legislația fiscală locală.

Potrivit art. 5 pct. 22 Cod fiscal nerezident este orice persoană juridică străină, orice persoană fizică nerezidentă şi orice alte entităţi străine, inclusiv organisme de plasament colectiv în valori mobiliare fără personalitate juridică, care nu sunt înregistrate în România, potrivit legii;

Conform art. 5 pct. 28 Cod fiscal persoană fizică rezidentă în România este orice persoană fizică ce îndeplineşte cel puţin una dintre următoarele condiţii:

a) are domiciliul în România;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România;
c) este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat;

De asemenea, art. 5 pct 31 Cod fiscal definește persoana juridică străină ca fiind orice persoană juridică ce nu este persoană juridică română şi orice persoană juridică înfiinţată potrivit legislaţiei europene care nu are sediul social în România.

Impozitul pe venitul nerezidenților este un impozit care se calculează, se reține la momentul plății, se declară și se virează la bugetul de stat de către plătitorul de venit până la data de 25 a lunii.

Conform legislației interne cota de impunere variază de la 8% la 50%, însă în raport de situația particulară se impune consultarea convențiilor biltarerale de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu statul de rezidență al beneficiarului venitului ori directivele europene pentru a verifica dacă aceastea reglementează o cotă de impozitare mai favorabilă sau o scutire de impozit.

În calitate de avocați specializați în impozitul pe venitul nerezidenților va putem oferi servicii cu privire la:

  • evaluarea situației fiscale și identificarea eventualelor obligații fiscale în România;
  • consultanță și asistență în vederea optimizării fiscale a veniturilor obținute România;
  • furnizarea de informații și sfaturi cu privire la tratatele fiscale bilaterale și la acordurile de schimb de informații fiscale;
  • rezolvarea disputelor fiscale cu autoritățile fiscale din România;
  • asistență în vederea obținerii de rambursări de impozite sau de alte beneficii fiscale din România;

Lupașcu Law Office este un cabinet de avocatură situat în București, care oferă asistență, reprezentare juridică și consultanță în mai multe arii de practică având o vastă experiență în interpreterea informațiilor complexe și să găsirea de soluții adecvate pentru problemele legale cu care se confruntă clienții săi. Pentru mai multe informații putem fi contactați la adresa de telefon 0740.233.104 ori la adresa de e-mail office@lupașculaw.ro