Contextul economic actual caracterizat de o inflație în continuă ascensiune și de escaladarea prețurilor la energie generează un grad ridicat de volatilitate al mediul de afaceri și crește riscul de noi insolvențe în rândul antreprenorilor.
Cum ar trebui să procedați în situația în care vă aflați în raporturi contractuale cu o societate intrată în insolvență și de la care aveți de recuperat creanțe anterioare momentului deschiderii procedurii de insolvență?
-
Deschiderea procedurii de insolvență
Conform dispozițiilor Legii nr. 85/2014 procedura de insolvență poate fi deschisă atât la cererea societății debitoare aflate în dificultate, cât și la cererea creditorilor.
Important de subliniat este că, de principiu, ulterior deschideri procedurii de insolvență, conform art. 75 din Legea nr. 85/2014, se suspendă orice acțiune judiciară sau extrajudiciară pentru realizarea creanțelor împotriva averii debitorului.
Practic, orice creanță anterioară deschiderii procedurii debitorului va putea fi acoperită exclusiv în cadrul procedurii insolvenței, procedură la care creditorii vor participa în mod colectiv și concursual pentru satisfacerea creanțelor.
-
Notificarea creditorilor
Deschiderea procedurii de insolvență implică numirea unui administrator judiciar care are rolul de a supraveghea activitatea debitorului și de a stabili cauzele și împrejurările care au determinat apariția stării de insolvență.
Conform dispozițiilor art. 99 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 administratorul judiciar va notifica de îndată deschiderea procedurii de insolvență către toți creditorii menționați de debitor în lista prevăzută de art. 67 alin. (1) lit. c ori art. 74 din Legea nr. 85/2014.
Este important de precizat că, pentru valabila comunicare a notificării, aceasta va trebui transmisă la sediul creditorului, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
-
Formularea declarației de creanță
În termenul indicat prin notificarea de deschidere a procedurii, creditorul care are de recuperat de la societatea insolventă o creanță anterioară deschiderii procedurii va trebui să formuleze o declarație de creanță care va cuprinde:
- numele/denumirea creditorului;
- domiciliul/sediul;
- suma datorată;
- temeiul creanţei;
- menţiuni cu privire la eventualele cauze de preferinţă;
- indicarea adresei de e-mail, dacă creditorul optează pentru comunicarea electronică;
- înscrisurile doveditoare ale creanței;
Formularea declarației de creanță este obligatorie conform art. 5 pct. 69 din Legea nr. 85/2014 indiferent dacă creanța pretinsă este sau nu scadentă, este afectată de un termen sau o condiție ori este în litigiu.
Nedepunerea declarației de creanță ori depunerea tardivă a acesteia are ca efect decăderea creditorului din dreptul de a fi înscris în tabelul creditorilor şi nu va dobândi calitatea de creditor îndreptăţit să participe la procedură.
Având în vedere că odată cu deschiderea procedurii de insolvență orice creanță împotriva debitorului se va putea realiza exclusiv în cadrul procedurii, lipsa formulării unei declarații de creanță ori formularea tardivă echivalează cu pierderea oricărei șanse de recuperare a creanței deținute împotriva debitorului.
În măsura în care declarația de creanță va fi admisă în urma procedurii de verificare realizată de administratorul judiciar, creditorul va dobândi calitatea de creditor îndreptățit să participe la procedură și va fi înscris în tabelele de creanță.
Calității de creditor îndreptățit să participe la procedură îi sunt asociate o serie de drepturi conferite de Legea nr. 85/2014 dintre care amintim dreptul de participare în organele colective ale creditorilor și dreptul de distribuirile a sumelor obținute în urma reorganizării activității sau lichidării activelor debitorului.
-
Omisiunea notificării creditorului cu privire la deschiderii procedurii
În vederea stabilirii masei pasive a debitorului intrat în insolvență, administratorul judiciar va notifica creditorii identificați în lista depusă de creditor la dosarul de insolvență.
Există însă posibilitatea, în special în situația în care procedura insolvenței este deschisă la cererea creditorilor, ca debitorul să depună o listă incompletă a creditorilor sau chiar să refuze să depună această listă.
În atare situații, există riscul ca unii creditori să nu poată fi notificați cu privire la deschiderea procedurii și implicit să nu poată formula declarație de creanță în termenul limită stabilit de judecătorului sindic.
Cu toate acestea, conform art. 42 alin. (3) din Legea nr. 85/2014 „Creditorii care nu au fost notificați potrivit prevederilor art. 99 alin. (3) sunt considerați de drept în termenul de depunere a cererilor de admitere a creanțelor, prin depunerea unei cereri de admitere la masa credală şi vor prelua procedura în stadiul în care se afla în momentul înscrierii lor la masa credală.”
-
Concluzii
Formularea declarației de creanță nu garantează succesul recuperării creanței deținute împotriva societății intrate în insolvență, însă asigură participarea cu drepturi depline la procedura colectivă și concursuală a insolvenței, care are ca scop acoperirea pasivului debitorului, acordarea, atunci când este posibil, a şansei de redresare a activităţii sale și reinserția în circuitul economic.
Șansele de recuperare totală sau parțială a creanței pot varia în funcție de posibilitățile reale de reorganizare a activității debitorului ori de valoarea activelor identificate în patrimoniul acestuia atunci când se trece la faliment.
În egală măsură, arătăm că șansele de recuperare a creanței diferă și în funcție de rangul de prioritate a creanței.
Subliniem că, de regulă, creanțele care sunt însoțite de un drept de ipotecă sau de orice alt drept de preferință au rata de îndestulare mult mai ridicată față de creanțe chirografare.