AVOCAT LITIGII FISCALE

Avem o vastă experiență în litigiile ce vizează probleme de natură fiscală precum contestații împotriva deciziilor de impunere, contestații la executările silite începute de organul fiscal, contestații împotriva deciziilor de instituire a sechestrului și a altor acte administrativ fiscale.

Ca avocați cu o vastă experiență în litigii fiscale, oferim asistență și reprezentare juridică în litigii fiscale ce privesc contestațiile la executare și contestații împotriva deciziilor de impunere sau a oricăror acte administrativ fiscale.

Contestația la executare fiscală – avocat litigii fiscale

Este reglementată de dispozițiile speciale din Codul de procedură fiscală, care se completează în mod corespunzător cu dispozițiile Codului de procedură civilă.

Executarea silită se face de către executori fiscali în baza unui titlu executoriu însoțit de o somație de plată.

Contestația la executare se introduce la instanța în a cărui circumscripție își are domiciliul debitorul, în termen de 15 zile de la comunicarea titlului executoriu și a somației de plată.

În cadrul contestației la executare pot fi invocate motive precum:

  • executarea silită se efectuează asupra unor bunuri a căror valoare depășește 150% din valoarea creanței;
  • executarea silită se efectuează asupra unor bunuri care sunt direct folosite în activitatea ce constituie principala sursă de venit;
  • executarea silită se efectuează asupra unor maşini-unelte, utilaje, materii prime şi materiale şi alte bunuri mobile, precum şi bunuri imobile ce servesc activităţii care constituie principala sursă de venit;
  • lipsa comunicării valabile a titlului de creanță;
  • prescripția dreptului de a cere executarea silită.

Subliniem că introducerea contestației nu are efect suspensiv de executare, suspendarea executării silite putând fi obținută, cu titlu de exemplu, atunci când:

  • a fost dispusă de instanța de judecată;
  • a a fost aprobată o înlesnire la plată;
  • a fost depusă o scrisoare de garanţie/poliţă de asigurare de garanţie;

Contestația împotriva deciziei de impunere – avocat litigii fiscale

Decizia de impunere este un act emis de autoritățile fiscale, prin care se stabilesc obligații fiscale în sarcina contribuabilului. Aceste decizii pot fi complexe și pot avea un impact semnificativ asupra situației financiare și fiscale a unei persoane sau a unei companii.

Împotriva deciziei de impunere, precum şi împotriva altor acte administrative fiscale se poate formula contestaţie.

Contestația se formulează în scris şi va cuprinde:
a) datele de identificare a contestatorului;
b) obiectul contestației;
c) motivele de fapt şi de drept;
d) dovezile pe care se întemeiază;
e) semnătura contestatorului sau a împuternicitului acestuia. Dovada calităţii de împuternicit al contestatorului, persoană fizică sau juridică, se face potrivit legii.

Contestaţia se depune la organul fiscal emitent al actului în termen de 45 de zile de la data comunicării actului administrativ fiscal, sub sancţiunea decăderii.

Împotriva deciziei emise de organul de soluționare a contestației se poate formula contestație la instanța de judecată în termen de 6 luni de la data comunicării deciziei.

În calitate de avocați specializați în drept fiscal și litigii fiscale, ne angajăm să vă oferim servicii legale de calitate superioară, cu atenție la detalii și cu abordarea personalizată a situației dumneavoastră fiscală. Contactați-ne pentru a vă oferi asistență juridică profesională și pentru a vă apăra drepturile în fața autorităților fiscale.