Prin solicitarea adresată în ianuarie 2022 Comisiei Europene, România a solicitat o autorizație pentru o măsură specială de derogare de la articolele, 218 și 232 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoare adăugate, în vederea instituirii facturării electronice obligatorii pentru toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României.
În esență, art. 218 prevede că facturile pot fi emise atât în format material sau format electronic, iar art. 232 prevede că utilizarea facturilor electronice este condiționată de acceptul destinatarului facturii.
Conform Deciziei Consiliului UE nr. 1553/2023 publicată joi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene:
- prin derogare de la articolul 218 din Directiva 2006/112/CE, România este autorizată să accepte numai facturi emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul României sub formă de documente sau mesaje în format electronic;
- prin derogare de la articolul 232 din Directiva 2006/112/CE, România este autorizată să prevadă că utilizarea facturilor electronice emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul României nu face obiectul acceptării de către destinatarul stabilit pe teritoriul României;
În prezent sistemul de facturare e-Factura este obligatoriu doar pentru:
- firmele din turism care acceptă vouchere de vacanță de la persoane fizice;
- în relația B2B (business to business) pentru livrările de bunuri cu risc ridicat;
- în relația B2G (business to government);
Prin derogarea obținută din partea Comisie Europene, de la 1 ianuarie 2024 România va putea impune obligativitatea facturării electronice prin sistemul e-Factura pentru toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile stabilite în România (B2B).
E-factura urmărește eficientizarea colectării impozitelor și taxelor și vizează în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.
Deși în prezent nu sunt prevăzute sancțiuni privind neîndeplinirea obligației de transmitere a facturilor în sistemul e-Factura și nici nu sunt prevăzute termene în acest sens, este de așteptat ca odată cu extinderea obligației de folosire a e-Factura autoritățile să instituie amenzi și termene specifice de îndeplinire a acestor obligații.
Lupașcu Law Office este un cabinet de avocatură situat în București, care oferă asistență, reprezentare juridică și consultanță în mai multe arii de practică având o vastă experiență în interpretarea informațiilor complexe și identificarea de soluții adecvate pentru problemele legale cu care se confruntă clienții săi. Pentru mai multe informații putem fi contactați la numărul de telefon 0740.233.104, ori la adresa de e-mail office@lupasculaw.ro.