Înalta Curte de Casație și Justiție, în compunerea Completului pentru soluționarea recursurilor în interesul legii, a statuat că instituțiile publice pârâte nu mai pot fi exonerate de plata cheltuielilor de judecată, chiar dacă acestea sunt de acord cu anularea actelor atacate de reclamanți.

Astfel, prin  Decizia nr. 21/17.10.2022 pronunțată în dosarul nr. 1525/1/2022  Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus „Admite recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi şi, în consecință, stabilește că „În interpretarea şi aplicarea unitară a dispozițiilor art. 454 din Codul procedură civilă, pârâtul nu poate fi exonerat de la plata cheltuielilor de judecată în situaţia în care obiectul acțiunii îl reprezintă un litigiu din categoria celor nesusceptibile de procedura punerii în întârziere sau un litigiu în care hotărârea nu se poate pronunţa doar pe baza recunoașterii pârâtului.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunțată în ședință publică astăzi, 17 octombrie 2022.”

Textul de lege a cărui aplicare a dat naștere unei jurisprudențe neunitare este reprezentat de dispozițiile art. 454 C.proc.civ. potrivit cărora  „Pârâtul care a recunoscut, la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate, pretențiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecată, cu excepția cazului în care, prealabil pornirii procesului, a fost pus în întârziere de către reclamant sau se afla de drept în întârziere. Dispoziţiile art. 1.522 alin. (5) din Codul civil rămân aplicabile”.

Decizia nr. 21/17.10.2022 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii are aplicabilitate în special asupra litigiilor inițiate în contradictoriu cu instituții publice având ca obiect contestarea proceselor-verbale de contravenție, contestații la executare ori anularea altor acte administrative.

Conform interpretării obligatorii date de Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere că (i) pentru inițierea unor astfel de proceduri judiciare partea interesată ar trebui să se adreseze direct instanței de judecată într-un anumit termen, fără a exista posibilitatea soluționării pe cale amiabilă a situației juridice litigioase și că (ii) pentru soluționarea situației litigioase nu prezintă neapărat relevanță recunoașterea părții adverse, ci condițiile de legalitate pe care instanța le examinează, aceste aspecte înlătură posibilitatea instituțiilor publice de a invoca cu succes dispozițiile art. 454 C.proc.civ.

În concret, în virtutea Deciziei nr. 21/17.10.2022, în ipoteza contestării unui proces-verbal de contravenție sau a contestării oricărui act administrativ, chiar dacă autoritatea emitentă recunoaște până la primul termen de judecată că actul atacat a fost emis cu nerespectarea condițiilor de legalitate, aceasta tot va fi obligată la plata cheltuielilor de judecată suportate cu inițierea litigiului, constând în onorariul de avocat, taxe judiciare de timbru sau alte asemenea.

Conform dispozițiilor art. 517 alin. (4) C.proc.civ. „Dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.”