Printr-o decizie pronunțată recent de Înalta Curte de Casație și Justiție s-a stabilit ce se întâmplă cu obligațiile fiscale restante ale unei PFA în situația radierii.
Textul de lege care a generat interpretări și aplicări diferite este reprezentat de dispozițiile art. 264 alin. (41) care prevede că „obligaţiile fiscale datorate de debitori, persoane fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau profesii libere, precum şi asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, radiaţi din registrele în care au fost înregistraţi potrivit legii, se anulează după radiere, inclusiv în situaţia în care obligaţiile au fost preluate de alţi debitori în conformitate cu prevederile art. 23.”
Într-o primă opinie, unele instanțe de judecată au apreciat că prevederile art. 266 alin. (41) din Codul de procedură fiscală nu ar reprezenta o cauză de stingere a obligaţiilor fiscale stabilite ulterior radierii unei persoane fizice ce exercită o activitate economică, ci anularea obligaţiilor fiscale restante numai din evidenţa organelor fiscale ţinută pentru persoana fizică autorizată, anume aferent evidenţei ţinute pe codul de identificare fiscală corespunzător codului unic de înregistrare, obligaţiile urmând să subziste în evidenţa aferentă persoanei fizice titulare a P.F.A., aferent codului numeric personal.
Într-o a doua opinie, alte instanțe de judecată au intrepretat dispozițiile art. 266 alin. (41) din Codul de procedură fiscală în sensul că aceastea reglementează o cauză de stingere a creanţelor determinată de radierea persoanei fizice care a desfăşurat activităţi economice în mod independent din registrul public în care a fost înregistrată, potrivit legii.
Prin Decizia nr. 20/20.03.2023, publicată în Monitorul Ofician Partea I nr. 579 din 27 iunie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a statuat că „În interpretarea şi aplicarea art. 266 alin. (41) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, anularea obligaţiei fiscale datorate de debitorul persoană fizică care desfăşoară activităţi în mod independent, ca urmare a radierii debitorului din registrul în care a fost înregistrat potrivit legii, nu împiedică preluarea obligaţiei fiscale de către persoana fizică în condiţiile art. 23 alin. (3) şi (4) din Codul de procedură fiscală.”
De la data publicării în Monitorul Oficial decizia este obligatorie atât pentru instanțele judecătorești, cât și pentru organele fiscale, ceea ce înseamnă că practica în ceea ce privește interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 266 alin. (41) din Codul de procedură fiscală ar trebui să fie unitară.
Interpretarea dată de Înalta Curte de Casație și Justiție s-a bazat pe argumentele că:
- operaţiunea de radiere a persoanei fizice ce şi-a desfăşurat activitatea într-una din formele reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 şi anularea creanţei pentru contribuabilul radiat nu pot înlătura răspunderea debitorului persoană fizică, potrivit art. 23 alin. (3) din Codul de procedură fiscală, întrucât s-ar aduce atingere principiului legalităţii;
- s-ar crea un tratament diferit faţă de contribuabilii persoane juridice, în raport cu care continuarea executării silite, prin atragerea răspunderii altor persoane, constituie o regulă reglementată de art. 266 alin. (4) din Codul de procedură fiscală.
Cu alte cuvinte, conform deciziei pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, obligațiile fiscale ale PFA-ului, pot fi puse în executare de organele fiscale împotriva titularului PFA, în situația radierii.
Lupașcu Law Office este un cabinet de avocatură situat în București, care oferă asistență, reprezentare juridică și consultanță în mai multe arii de practică având o vastă experiență în interpretarea informațiilor complexe și identificarea de soluții adecvate pentru problemele legale cu care se confruntă clienții săi. Pentru mai multe informații putem fi contactați la numărul de telefon 0740.233.104, ori la adresa de e-mail office@lupasculaw.ro.